2018. szeptember 21. péntek. Jelenleg 22395 tagja van közösségünknek.

Nem volt kérdés a Debreceni Egyetem!2017.09.27. 09:43 | Utoljára módosítva: 2017.09.27. 09:49 Tulajdonos: Központi Alumni Portál
A gólyatábor nagyszerű alkalom az egyetemi közösségépítés fejlesztésére. Az ügyességi feladatok, sorversenyek, éjszakai túrák és kvízjátékok kavalkádja közben ismerkedtünk meg Dávid Csabával, aki az egyetem angol-kémia osztatlan tanári mesterszakára nyert felvételt. A szak és intézmény kiválasztása fontos döntés minden felvételiző számára. A gyorsan változó világ, a gazdasági és a munkaerő-piaci igények sokak számára megnehezíti a döntést. Azonban Dávid Csaba határozottan követi a céljait.


Mi vezérelt e tudományterület felé?
Középiskolás éveimet a DSZC Vegyipari Szakgimnáziumának két tannyelvű képzésén töltöttem. Már gyerekkorban megragadott a kémia csodálatos világa szüleimnek köszönhetően, mivel ők mindketten vegyészek. Rengeteg hasznos és izgalmas információt kaptam tőlük, ami határtalan lelkesedéshez és érdeklődéshez vezetett. Az angol nyelv pedig mindig is közel állt a szívemhez, így nem volt kérdéses, hogy ezen a két szakterületeken szeretném a tudásomat továbbgyarapítani. Idén szeptemberben megvalósult az álmom, az ország egyik legjobb egyetemére nyertem felvételt.
 
Miért éppen a Debreceni Egyetemet választottad a továbbtanuláskor?
Debrecenben élek, de nem ez volt a fő szempont a jelentkezés során. Számos családtagom, barátom járt és jár ide, így rengetegen támogattak a döntésemben. Édesanyám 1980-ban végzett vegyész szakon az egyetem jogelőd intézményében, valamint két nagybátyám is itt végzett a nyolcvanas években, vegyész és magyar-orosz szakokon. A tőlük hallott pozitív élmények mind az oktatással, mind a közösségi szellemmel kapcsolatban nagyban meghatározták választásomat. Saját magam is meg akartam bizonyosodni a döntésem helyességéről, részt vettem az egyetem nyílt napjain, a DExpo-n, ahol első kézből kaphattam információt akkori hallgatóktól. Nagyon tetszettek a nyilvános órák, több előadásra is beültem „hallgatni”, mint reménybeli leendő hallgató.
 
Kaptál e valamilyen jó tanácsot az egyetemi évekre?
Szüleimtől számos jó tanácsot kaptam, többek között azt is, hogy a gólyatáborban egyszerűen muszáj részt venni, ugyanis itt igazi életre szóló barátságok köttetnek. Édesanyám a mai napig tartja a kapcsolatot akkori évfolyamtársaival, csoporttársaival, gyakran szerveznek találkozókat, többnyire az egyetem falain belül. Eddigi tapasztalataim szerint az egyetem közösségi élete hihetetlenül jó. Mindenki nagyon kedves és segítőkész. 
 
Milyen jövőbeni céljaid vannak ezzel a végzettséggel?
Teljes mértékben ennek a szakterületnek szeretném szentelni az életem. Minden lehetőséget megragadok, hogy bizonyíthassak az egyetem felé, mivel szeretnék az intézmény berkein belül elhelyezkedni oktatóként, de a középiskolai tanítástól sem zárkózok el. Úgy gondolom nagyszerű lehetőség a bizonyításra az ERASMUS+ program keretén belül a nemzetközi képzéseken való részvétel, mely egy angol szakos tanárnak elengedhetetlen. A programban résztvevő országok közül leginkább az Egyesült Királyság és Japán érdekel.
 
Az egyetem számos lehetőséget kínál a bizonyításra minden hallgató számára. Esetleg lenne kedved önkéntesként részt venni a DE nagyobb rendezvényein?
A DExpo-n való részvétel minden önkéntes diáknak egy kitüntetés, hiszen saját maguk mutathatják be alma materüket egy valódi kétnapos „fesztivál” keretében. Természetesen örömmel képviselném én is az egyetem adott szakát, hogy minél több gólya részesülhessen olyan élményekben, amelyekben nekem is részem volt.
 
Van valamilyen komolyabb hobbyd, melyet nem szeretnél félbehagyni az egyetem alatt?
Számos hobbym van, melyek rengeteg időt és energiát igényelnek. Remélem, hogy a tanulmányaim során ezekre is időt fogok tudni szakítani. 6 éve kezdtem el zenével foglalkozni, basszusgitáron és elektronikus gitáron is játszok. A fotózás is az életem egy nagyon fontos eleme lett az elmúlt időszakban, többek között a portré és a babafotózás.
 
Hamarosan kezdődik a szorgalmi időszak. Hogyan képzeled el az elkövetkezendő pár hetedet?
Tárgyfelvétel, beköltözés a kollégiumba, ismerkedés a leendő csoporttársaimmal és az egyetem atmoszférájával. De számomra nemcsak ezekről szól a tanévindítás, mindenképpen részt veszek az egyetem nagyszabású stadionshow-ján, a yoUDay-n.
 
 
Hetei Noémi
Fotós: Kiss Anikó